Over ons koor

Het Westhoeks Mannenkoor (ofwel het WMK) is opgericht op 1 september 1998. Toen begonnen zo'n tien mannen met het wekelijks repeteren van met name zeemansliederen en oud Hollandse/Brabantse volksliederen. Onder invloed van verschillende uitstapjes en andere gebeurtenissen werd het reperoire van het koor al snel breder. Zo werden in 2002 in Duitsland bierfeesten muzikaal opgeluisterd waarvoor passend Duitstalig repertoire werd ingestudeerd, stond het 5-jarig bestaan van het koor in 2003 in het teken van "Rock'n Roll" en verzorgde het koor in 2004 verschillende concerten tijdens de 60ste verjaardag van D-Day in Normandië (Frankrijk) waarvoor diverse toepasselijke liederen uit de oorlogstijd aan het repertoire toe werden gevoegd.

Een stukje WMK historie in foto's: WMK-WMK-WMK-WMK-WMK-WMK-WMK-WMK-WMK-WMK-WMKWMK-WMK-WMK-WMK-WMK-WMK-WMK-WMK

WMK
WMK op bierfeest, Russheim, Duitsland (2002) WMK-WMK

Concert t.g.v. 5-jarig bestaan WMK (2003) WMK-WMK

WMK, 60e herdenking D-Day, Normandië (2004)

De trend in de opbouw van het repertoire zet zich tot op de dag van vandaag door, waarbij gaandeweg de oorspronkelijke repertoirekeuze is verlaten. De kern van het tegenwoordige repertoire van het WMK bestaat hoofdzakelijk uit zogenaamde "evergreens". Lekkere bekende nummers die plezierig in het gehoor liggen. Deze nummers worden in meerdere talen, maar voornamelijk in het Engels en meerstemmig (2-, 3- of 4-stemmig) gezongen. Het koor heeft daarnaast ook Nederlands- en Duitstalige nummers op het repertoire staan. Het WMK heeft zich ontwikkeld tot een populair mannenkoor dat zich door het brede en gevarieerde repertoire niet gemakkelijk laat typeren. Daarom houden we het simpel maar treffend; "Het Westhoeks Mannenkoor is een verrassend koor!"

Het koor organiseert jaarlijks zelf verschillende muzikale evenementen. Zo zijn er bijvoorbeeld het korenfestival "Klundert Glundert", groots opgezette Kerstuitvoeringen en feestelijke meezing- of luisteroptredens. Alle door het WMK georganiseerde evenementen kenmerken zich door gezelligheid en kunnen steevast rekenen op een fikse publieke belangstelling. Ook de gastkoren, solisten en muziekgezelschappen die hierbij worden betrokken kunnen altijd met plezier terugkijken op een geslaagd evenement en komen graag op herhaling.
De thuisbasis van het WMK is van oudsher Klundert (NB). Hier wordt wekelijks op dinsdagavond van 20:30 - 22:15 uur gerepeteerd in een zaal in “De Niervaert”. Het koor bestaat uit ruim 50 enthousiaste leden, een aantal dat al vele jaren stabiel is. De leden komen uit Klundert en wijde omgeving. Van Ridderkerk tot Breda, Moerdijk, Willemstad, Fijnaart, Noordhoek, Zevenbergen, Prinsenbeek, Oud Gastel en Etten-Leur.

De muzikale leiding is in handen van dirigent Kees van Vugt.

Het koor is trots op zijn begeleidingsorkest dat bestaat uit accordeonisten (Wim Luyten, Jos van der Donk, Cees Nuijten, Riet de Koning en Wies Dekkers), een gitarist (Willem Buijsse) en een slagwerker (Cor Schreuders). Incidenteel wordt dit muziekgezelschap aangevuld met andere instrumenten zoals autoharp en saxofoons bespeeld door koorleden.
Sinds 2016 beschikt het koor ook over een eigen partyband die gevormd wordt door een aantal zangers en muzikanten van het koor. De WMK Partyband verzorgt zelfstandig optredens of doet dat in combinatie met het koor.

Plezier hebben in zingen van "lekkere" nummers in een gezellige en vriendschappelijke sfeer staan in het koor centraal.

Lid worden?

Wil je lid worden van het WMK? Kom gewoon eens vrijblijvend langs tijdens onze repetitie op dinsdagavond in "De Niervaert" in Klundert v.a. 20.30 uur en maak daar kennis van de gezellige en vriendschappelijke sfeer in ons koor. Heb je liever eerst contact voordat je binnen stapt?  Mail of bel dan gerust met ons secretariaat.
Iedereen is van harte welkom, maar met het oog op de toekomst van het koor nodigen we met name mannen in de leeftijdcategorie van 40 tot 65 jaar uit om de stap naar ons koor te zetten.